Ak ste mali tento rok bohatú úrodu ovocia a v pivnici Vám z neho ešte veľa poostávalo, neváhajte a pustite sa do sušenia! Sušené ovocie je perfektným zdrojom živín, vitamínov, minerálov a je ideálnym doplnkom k cereáliám, ovseným vločkám, šalátom alebo si môžete vychutnávať napríklad samotné sušené banány ako sladké čipsy.
Ostáva v nich prirodzený cukor, obsahujú železo, vápnik, vlákninu a množstvo vitamínu C. Sušenie ovocia je teda skvelým nápadom pokiaľ sme si istí že ovocie ktoré nám poostávalo nestihneme skonzumovať v surovom stave. Sušením sa plody síce zmenšia približne o 75 % svojej pôvodnej veľkosti, no ostanú stále plné spomínaných vitamínov. V tomto článku si poradíme ako sušiť ovocie alebo aké druhy sušičiek existujú.
Výber plodov ktoré sa rozhodnete sušiť je na Vás. Najlepšie sú však tie ktoré Vám ostali na záhrade a teda sú organické, bio a nepostrekované. Sušiť teda môžeme jablká, hrušky, slivky, čerešne, a ak ste milovník tropických plodov, skúste si nasušiť banán, ananás, mango alebo papáju.
Pripravte si ovocie pred sušením:
Pokiaľ máte už na stole ovocie ktoré ste sa rozhodli sušiť, najprv ho umyte pod studenou tečúcou vodou a jemne vydrhnite, čím odstránite malé nečistoty alebo zvyšky hliny. Umyté ovocie utrite suchou papierovou alebo látkovou utierkou.
Po umytí poodrezávajte stonky alebo listy a zbavte sa jadierok.
Ďalším krokom prípravy bude krájanie. Zoberte si ostrý nôž a začnite krájať ovocie na veľmi tenké plátky, pozor však na prsty! V prípade že ste sa rozhodli pre malé plody ako hrozno alebo brusnice, prekrojte ho na polovicu a vyberte z nich jadierka.
Uložte ovocie na miesto a začnite sušiť: Postup prípravy ovocia pred sušením je pomerne jednoduchý a nenáročný. Teraz je už len na Vás či budete sušiť v rúre alebo ste dostali na narodeniny sušičku, či zvolíte to najprirodzenejšie sušenie – na slnku.
Sušenie v Rúre
Zapnite rúru na ten najnižší stupeň čo býva približne 40 stupňov Celzia a počkajte kým bude rúra vyhriata.
Plechy si vyložíme papierom na pečenie a naň poukladáme plátky ovocia tak aby mali medzi sebou priestor.
Do predhriatej rúry vložíme plechy s ovocím a už len čakáme. Rúru nikdy nezatvárajte úplne, ponechajte ju pootvorenú aspoň na 1,5 palca aby vnútri stále cirkuloval vzduch. Takéto sušenie môže trvať 4 až 8 hodín, samozrejme záleží od druhu ovocia.
Sušenie v Sušičke
Sušičku položte na čisté miesto v kuchyni a zapnite na najnižší stupeň. Sušte do 40 °C aby ste v ovocí zachovali maximálne množstvo živín a vitamínov.
Ovocie rozložte na stojan sušiča a ukladajte ho až pokiaľ tanier nebude plný. Takto pokračujte na všetkých stojanoch ktoré následne uložíte na seba a do stredu sušičky.
Sušenie v sušičke bude trvať dlhšie ako v rúre, približne 24 až 48 hodín, v závislosti od nastavenej teploty a typu sušičky. Môžete ho dvakrát za deň skontrolovať a uistiť sa že nedochádza k veľkému vysušeniu, preto treba jednotlivé poschodia stojanov medzi sebou prehadzovať.
Sušenie na Slnku
Sušenie na slnku je tou najprirodzenejšou a najlacnejšou formou sušenia, no musíte byť pri ňom veľmi trpezlivý. Doba kedy bude ovocie hotové je niekoľko dní, no plody budú tak plné vitamínu D!
Vyberte si teplý, slnečný a veterný deň v lete kedy bude vonku aspoň 30 stupňov Celzia.
Nakrájané ovocie si rovnomerne poukladáme na plech alebo kovovú sieťku a prikryjeme tenkou látkou aby na ovocie nešiel hmyz.
Uložíme plechy na najslnečnejšie a najveternejšie miesto v záhrade a už len čakáme a kontrolujeme aspoň raz za deň, prípadne obrátime plody na druhú stranu.
Podnosy s ovocím nezabudnite dať v noci dovnútra, noc môže byť teplá no vlhká a to by sa ovociu nevyplatilo a začalo by plesnivieť.
Hotové domáce sušené ovocie by malo byť žuvacie, scvrknuté a nie moc chrumkavé. Skladujeme najlepšie v sklenených, plastových a hlavne dobre tesniacich nádobách. Takto Vám v pivnici vydržia dlhé mesiace a Vy si tak môžete kedykoľvek doplniť vitamíny alebo skvelo dochutiť ovsené kaše.