Aký je postup na zameranie? Objednanie?

CELOFIREMNÁ DOVOLENKA - 15.8-26.8.

Prevádzka bude uzatvorená.

Grilujeme na záhrade: So správnym grilom si môžete dopriať ten pravý relax

96x

K letu neodmysliteľne patria dovolenky relax a oddych. No okrem týchto príjemných aktivít je leto aj o dobrom jedle. Či už sú to letné drinky, alebo grilovačky, ktoré miluje každý. Avšak grilovanie neznamená iba hodiť mäso na gril, je to atmosfére, o ľuďoch o vychutnávaní si života. 

Ak uvažujete o grilovaní mali by ste myslieť na miesto a čas. Aj napriek tomu, že sa tieto dve veličiny môžu zdať ako banalita, nie je to tak. Zvoliť správne načasovanie je dôležité, aby ste napríklad neobťažovali susedov, alebo aby sa nestalo, že budete grilovať sám, pretože známym termín nevyhovoval. 

Čo grilovať?

V prvom rade je dôležité riadiť sa tým, čo jedia alebo nejedia vaši hostia. Ak sa ide na grilovačku, predpokladá sa, že tam bude 99% mäsa, no kúsok zeleninky nikoho neurazí. Pri výbere mäsa je však dobré zvažovať, aké mäso konkrétne nakoniec hosťom ponúknete. Z bravčového je najvhodnejšia krkovička, rebrá a plece. Z hovädzieho je zase najideálnejšia roštenka a za zmienku určite stoja aj mleté mäsá. Sú nenáročné na prípravu a dokážu veľmi dobre absorbovať zmes bylín a korenín. 

Pri príprave mäsa je vhodné dbať na svoje vlastné chute. Zatiaľ čo niekomu môžu vyhovovať vopred marinované mäsá a samotné marinády, iným to sedieť vôbec nemusí. Je najmenší problém mäso naložiť do vlastnej marinády a nechať ho odstáť. Ak sa však predsa rozhodnete, že kúpite už vopred pripravené mäso v marináde, pozorne si prejdite zloženie. Zamerajte sa na to, aby v marináde bol nulový, alebo minimálny obsah soli, pretože tá z mäsa vyťahuje vodu a mäso je potom suché. Príliš veľký obsah cukru zase spôsobí skaramelizovanie vrchnej vrstvy. Najlepšie je preto nechať mäso v oleji a v zmesi byliniek 24 hodín pred samotnou grilovačkou. 

Grilovanie na záhrade

Ktorý gril je ideálny?

Pri sortimente grilov platí, že si môžete vyberať od výmyslu sveta. Rozhodovať sa môžete na základe typu grilu, dizajnu či praktickosti. 

Gril na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie je najrozšírenejším grilom. Prvenstvo v obľúbenosti si získal vďaka tomu, že dodáva jedinečnú atmosféru grilovania. Cenovo sú veľmi dostupné. Najnižšie ceny takýchto grilov začínajú na približne dvanástich eurách. Treba však rátať s tým, že ďalšie investície pôjdu do uhlia či brikiet. 

Medzi najväčšie výhody týchto grilov patrí nízka cena a rozhodne spratnosť. Sú ľahké a prenosné. Príprava jedla pri týchto griloch je však časovo náročnejšia a zdĺhavejšia, bývajú menej stabilné a medzi najväčšie nevýhody patrí to, že sa môžete veľmi ľahko popáliť. Okrem iného spaľovaný tuk uvoľňuje škodlivé látky. 

Plynový gril 

Prevádzka tohto typu grilu vás vyjde určite najlacnejšie. V poslednej dobe sa teší veľkej obľube a to vyplýva aj z toho, že jeho využívanie má mnoho výhod. Plynový gril šetrí čas prípravy. Stačí stlačiť gombík a gril je pripravený perfektne poslúžiť. Viete si regulovať aj teplotu, takže sa nestane, že mäso bude málo, alebo príliš urobené. Bude tak akurát. Mnohí označujú ako nevýhodu pri tomto grile prvotnú cenu. Ide o drahšie kúsky a najlacnejšie sa pohybujú okolo 90 eur. 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Grilovanie doma , Grilovanie bez dymu , Grilovacie pomôcky

Elektrický gril 

Tak ako plynový aj elektrický gril je ekologickejší. Z tohto grilu nebude žiaden dym, smrad a rovnako sa vyhnite aj náročnej a zdĺhavej príprave. Stačí ho zapnúť a o malú chvíľu je všetko pripravené na stolovanie. Avšak pri tomto grile je dôležitý prístup k elektrickej energii. Sú neuveriteľne mobilné a spratné. Od mini grilov do kuchyne sú k dispozícii aj veľké prevedenia vhodné do záhrady.  Cenovo sú tiež veľmi dostupné, keďže tie najlacnejšie viete zohnať za nejakých 20 eur. 

Stačí si už len vybrať ten správny gril, ktorý bude vyhovovať vašim preferenciám, naložiť mäso do marinády a grilovačka sa môže začať.