Tienenie do kuchyne a niečo pod zub

367x
 

Okno v kuchyni je veľmi dôležitou a užitočnou vecou. Dostávate s ním prísun čerstvého vzduchu do interiéru. Tiež výhľad na celú záhradu vám spríjemní zdĺhavé umývanie riadu. vždy treba myslieť aj mínusy a nie len plusy. Prenikavé svetlo je dobré si vedieť aj správne regulovať a preto si vyberajte správne. Jednoducho si ho viete ovládať vonkajším alebo dizajnovo moderným interiérovým tienením. Najvhodnejšie je si však premyslieť dopredu, čomu budú podľa umiestnenia okna tieniace prvky čeliť – vode, kúskom jedla alebo mastnote? Pri častom vetraní kuchynských výparov potom myslite aj na ochranu pred hmyzom.

Tienenie do kuchyne
Luxaflex

Vonkajšie tienenie do kuchyne

Vonkajšie tienenie síce neochráni vaše okno zvnútra ale na oplátku je však chránené pred vonkajšími vplyvmi počasia, zlodejmi a pomáha regulovať aj teplotu vo vašom interiéry. Tak ušetríte v zime na kúrení a v lete zas na klimatizácii. Na kuchynské okno sa budú hodiť akurát vonkajšie žalúzie, ktoré prinesú do miestnosti možnosť plynutejšieho ovládania svetla. Tu nie je potreba úplné zatemnenie, ako napríklad pri vonkajších roletách. Na výber máte z veľkého množstva farieb alebo aj typov lamiel.

Vonkajšie žalúzie navodia elegantne a moderný dizajn

Interiérové tienenie

Ak sa vaše okno nachádza naozaj v takej blízkosti umývadla alebo miesta kde varíte, že je vystavovanému pravidelnému prskaniu vody alebo mastnote tak interiérové žalúzie s hliníkovými lamelami sú produktom, ktorý nebude trpieť. Avšak niekedy to môže byť náročnejšie vyčistiť ich od mastnoty.

Čistenie žalúzií nie je ťažká záležitosť, veľmi ľahko ich utriete iba vlhkou handričkou alebo hubkou. Na mastnotu najviac pomáha obyčajná jarová voda. Ak Vás čistenie a údržba žalúzii zaujíma viac, tak si o nej môžete prečítať v našom článku: Ako umyť žalúzie

Tienenie do kuchyne

Dizajnové tienenie do kuchyne

Do kuchyne ale aj do jedálenských priestorov si môžete vybrať niečo čo ešte viac pozdvihne dizajn interiéru. A preto častokrát si interiérové tienenie nevyberáte iba za účelom ochrany pred jasným slnkom ale aj ako luxusný a dizajnový doplnok vašich priestorov. Dnes už máte na výber z veľkého množstva látok, typov prevedenia ale aj možností prehľadnosti látky. Viete si chrániť súkromie alebo naopak si do priestoru vpustiť čo najviac denného svetla.

Tienenie do ku kuchyne a jeho ochrana a údržba.

Z látkového tienenia ako sú napríklad klasické interiérové rolety, plisse alebo aj vertikálne žalúzie si nebudete musieť robiť veľké starosti na údržbu. Dokonca sme ju už spomínali tiež v týchto článkoch – Látkove rolety a ich údržba.

Prečítajte si viac o vertikálnych žalúziách v tomto článku: Potrebujete zatieniť veľké okná? Skúste sa pozrieť na naše vertikálne žalúzie.

Sieťka ako ochrana

Ďalšou možnou ochranou sú siete proti hmyzu, ktoré veľmi radi privítate aj spolu s príchodom letných mesiacov. Vtedy asi najčastejšie využívate priechod medzi terasou a interiérom. Avšak aj za ten krátky čas, kým vyjdete si hmyz dokáže nájsť možnosť vniknúť dnu. Či už hľadáte siete na okná alebo dvere na výber máte hneď z niekoľkých možností.

Zeleninový bonus na záver

Uvarte si spolu snami chutnú a sviežu zelerovú polievku Ako na to? Recept je veľmi jednoduchý.

Budete potrebovať: jeden stopkový zeler, za lyžicu masla, dve lyžice múky, soľ, korenie, vodu, smotanu po prípade cesnak. Stačí vám k tomu jedna varecha a stopkový mixér.

Postup: Do hrnca dáte rozpustiť maslo, potom pridáte múku a spravíte si zápražku. Medzi tým si umyjete zeler a nakrájate ho na menšie kúsky, potom keď je zápražka hotová môžete ho začať vhadzovať do hrnca, kde si ho osmažíte na masle. Keď začne chytať zlatistú farbu prilejte trochu vody, soli a korenia. Neskôr sa prileje opäť voda (Vodu prilievajte podľa toto, pre koľko ľudí varíte alebo aj podľa toho akú konzistenciu polievky chcete dosiahnuť). Na chuť môžete do hrnca pridať aj dva strúčiky cesnaku. Ja ho tam pridávam, ak robím polievku na obed, ak si ju varím ako večeru nezvyknem pridať cesnak, aby nebola ťažká. Hrniec prikryjete a necháte to 5-10 minút variť na silnejšom plameni, potom si polievku nachvíľu odstavíte a môžete začať mixovať uvarený zeler. Po rozmixovaní pridajte jednu smotanu na šľahanie a nechajte polievku opäť zovrieť. Tak a je HOTOVO! Veľmi chutná a hlavne rýchla polievka.

Prečítajte si aj: Varíme a pečieme s deťmi.