Ako začať s kompostovaním?

616x
 

Vyrobiť kompost a pravidelne aj kompostovať nie je vôbec zložité. Výhodou kompostu je, že s ním zužitkujete okolo 40% domáceho odpadu. V rodinnom dome so záhradou by už mal byť samozrejmosťou. A zápach? Nemusíte sa báť, ak dodržíte niekoľko pravidiel tak nebude zapáchať ani vás obťažovať. Začať s kompostovaním je vskutku naozaj ľahké. Vyberte si správne miesto, nádobu a môžete začať, lebo my vám v tomto článku povieme ako na to a čo všetko si môžete skompostovať.

kompost

Čo je kompost a a prečo by sme mali kompostovať?

Poznáte to?

My vám to dnes trochu priblížime:

Kompostovanie predstavuje procesy s prístupov vzduchu, ktoré sú riadené a kontrolované človekom. Pri takomto procese aj spolu s vplyvom živých organizmov a bio odpadu dochádza k vzniku kompostu. Kompostu teda ďalej rozumieme ako organickému hnojivu – je vhodné pre pestovanie rastlín. Či už ho použijete pri izbových rastlinách alebo v záhrade je len a len na Vás.

Je tu hneď niekoľko dôvodov, prečo by sme sa všetci mali zaoberať práve touto problematikou  s kompostovaním. Tento spôsob nakladania s bio odpadom môže pozitívne ovplyvňovať životné prostredie, tiež zdravie zvierat, ľudí a tak isto aj ekonomiku. Kompostovanie je v dnešnej dobe EKO a trendy!

Hlavné pozitíva, ktoré nám i vám prináša kompostovanie sú:

  • Nižšie množstvo zmesového odpadu
  • Zníženie množstva skleníkových plynov (tie prispievajú k zmene klímy)
  • Zníženie negatívnych dopadov z ťažby rašeliny
  • Udržiava alebo vylepšuje chemické a fyzikálne vlastnosti pôdy
  • Môže znižovať ekonomické zaťaženie spôsobené nesprávnym nakladaním s odpadom

Ak vám nie je ľahostajné životné prostredie, začnite aj vy doma kompostovať. Na škodu to nebude, veď má to len samé výhody. Dokonca môžete svoje deti od malička viesť ekologickejším smerom.

Prečítajte si aj: Jednoduchá cesta k ekologickému životu: 6 tipov ako začať.

kompostovanie s dážďovkami

Čo (ne)patrí do kompostu?

Kompost ÁNO:

  • Kvety, byliny, kôstky a zrná
  • Lístie
  • Odumreté časti rastlín
  • Škrupiny z orechov
  • Šupky a zvyšky surovej zeleniny aj ovocia
  • Nahnité ovocie a zelenina
  • Šupky a zvyšky citrusových plodov (maximálne 20% z odpadu)
  • Varená zelenina (vo veľmi malom množstve a neochutená)
  • Čajové a kávové výluhy
  • Čajové vrecúška a kávové filtre
  • Podrvené škrupiny z vajec (iba raz za týždeň)
  • Uhlíkatý materiál napr. : papierové obaly z vajec, kotúče z toaletného papiera, piliny, seno, slama, pšeničné otruby..
  • Šupky z cibule a cesnaku (iba šupky!)

Kompost NIE:

  • Mäso a mäsové výrobky
  • Ryby
  • Mliečne výrobky
  • Kosti
  • Zvyšky varených jedál, koláče a pečivo
  • Výkaly mäsožravých domácich maznáčikov/zvierat
  • Cesnak a cibuľa
  • Prach a smeti z vysávača
  • Noviny a letáky (obsahujú ťažké kovy)
  • Chemikálie, lieky
  • Farby, oleje a batérie
  • Plasty a konzervy
  • Textil a sklo
kompost doma

Prečítajte si aj: Ako si zariadiť prvé vlastné bývanie?

Kompost a ako sním začať? Veľmi ľahko!

Základ – podklad

Na začiatok treba pevný základ. Na dno by mala ísť základná vrstva uhlíkového materiálu (asi 10cm) Použiť môžete napríklad drevené stierky, posekané konáre, slama alebo hnilé listy. Potom už môžete pokračovať všetkým čo patrí do kompostéru – kuchynský biologický odpad alebo posekaná tráva a iné.

Zo začiatku použite aj štartér – prvý materiál sa tak rýchlejšie nainfikuje baktériami.

Základné pravidlá

Dopracovať sa ku kvalitnému hnojivu, nie je ťažké. Stačí iba nasledovať a dodržiavať 4 základné pravidlá, ktoré budú spomínané aj nižšie. Pamätajte si, že čím je materiál rôznorodejší tak tým viac budú lepšie výsledky. Každé prekopanie a prevzdušňovanie proces kompostovania urýchľuje.

Pridajte uhlík

Nezabúdajte pravidelne pridávať uhlíkatý materiál – ten nájdete vo svojom okolí. A je to: lístie, nebielený kartón, papiere, seno, slama, piliny, kôra, drevené štiepky alebo kôra a iné.

Kompostovanie v záhrade

Nájdite si vhodné miesto pre kompostovanie. Na záhrade hľadajte polotieň, to je najlepšie miesto pre kompost. Nemal by byť vystavený priamemu slnku, pretože potom by nastalo vysušovanie, ale zároveň by na neho nemalo ani pršať. Zvoľte si také miesto, okolo ktorého máte ešte voľný priestor – aby ste mohli v pohodlí manipulovať s fúrikom. Fúrikom budete napríklad vynášať hnojivo z kompostu, alebo plniť ho pokosenou trávou či lístím zo záhrady.

Kompostovanie v byte

Ak bývate v byte ale tiež sa vám pozdáva idea kompostovania – hor sa do toho! Do bytu si môžete kúpiť vermikompostér – to je kompostér s dážďovkami. Pri ňom by ste mali vedieť, že teplota by nemala klesať pod 5 °C a stúpať nad 25 °C. Regulujte si svoju teplotu v byte aj pomocou vonkajších žalúzií. Nenechávajte kompostér vonku na zime bez nejakej izolácie a v leto ho nevystavujte priamemu slnku aby nenastalo už spomínané vysušovanie.

kompostová skladba

Mohlo by vás zaujímať: Čo robiť doma počas karantény? Presaďte si s nami rastliny

Základné pravidlá kompostovania, ktoré sa snažte dodržať.

Veľkosť

Odpad, ktorý pridávate do kompostéra sa snažte upraviť vždy na čo najmenší. Docielite tým, že sa rýchlejšie rozloží a tiež sa vám potom kopa bude ľahšie prehadzovať. Takže sa snažte odpad, ktorý idete pridávať do kompostéra nakrájať, potrhať, postrihať alebo drviť na čo najmenšie kúsky.

Surovinová skladba

Pri procese kompostovania treba myslieť na to, že prostredie by malo byť  materiálovo vyvážené. Je potrebné zabezpečovať uhlík spolu s dusíkom a to pridávaním uhlíkatého materiálu k bioodpadom z domácnosti (držte sa približne pomeru 30 : 1). Čím pestrejšia bude skladba vášho bioodpadu tým lepšie.

Vlhkosť

Nadmerná vlhkosť spôsobuje hnilobné procesy a potom sa ťažie manipuluje s kompostom. Tiež sa spomaľuje jeho tvorba. Keď sa stlačia kompostové materiály tak by mali ostať pokope – vtedy vite, že je správna vlhkosť

Vzduch

Pre mikroorganizmy, ktoré žijú v kompostéri  je základom kyslík a preto by tam malo byť zabezpečené pravidelné prúdenie vzduchu. Ak budete kompostovú kôpku pravidelne prevzdušňovať a preklápať.

S čím sa môžete pri kompostovaní stretnúť?

Zápach

Ak zabudnete na uhlíkatý materiál a prevzdušňovanie kopy alebo pridávate naraz veľa dusíkatého a vlhkého materiálu – vtedy prichádza zápach. Je to však bežná súčasť kompostovania, ale správnym zapracovaním do kompostovej kopy sa rýchlejšie vytráca.

Potkany

Dbajte na pravidelnú starostlivosť o kompostér  a jeho dômyselné prevedenie – vtedy predídete výskytu potkanov. Najideálnejšie je aby na kompostéry nebol žiadny otvor väčší viac ako 1 centimeter. Inak sa vám hlodavce ľahko dostanú dnu.

Netvorenie kompostu

Tu môže byť dôvodov niekoľko. Napríklad vaša kôpka kompostu je veľmi suchá – to nastáva vtedy, keď je tam napríklad veľa lístia a málo dusíkatého materiálu) alebo možno chýba práve vzduch. Nedostatok vzduchu sa prejavuje ak kompost obsahuje veľa jednotvárneho materiálu – tráva.

Ak Vás články podobného typu zaujali, neváhajte a napíšte nám spätnú odozvu aj na našu facebookovú stránku. Budeme veľmi radi a do budúcna si môžeme pripraviť pre Vás viac podobných článkov. Tak čo vy už doma kompostujete alebo sa po tomto článku do toho len pustíte?